Follow Benthem Crouwel on Twitter
Ga naar inhoud.

Stedelijk Museum, Amsterdam

2012

Benthem Crouwel

New Stedelijk Museum, Amsterdam

Amsterdam's Stedelijk Museum is renovated and enlarged. Designed by A.W. Weissman, the building is celebrated for its majestic staircase, grand rooms and natural lighting. These strong points have been retained in the design along with the colour white introduced throughout the museum by former director Willem Sandberg. The existing building is left almost entirely intact and in full view by lifting part of the new volume into space and sinking the rest underground.

Its entrance has been moved to the open expanse of Museumplein where it occupies a spacious transparent extension. The smooth white volume above the entrance, also known as ‘the Bathtub’ has a seamless construction of reinforced fibre and a roof jutting far into space. With this change in orientation and the jutting roof, the museum comes to lie alongside a roofed plaza that belongs as much to the building as to Museumplein. Against the backdrop of the old building, the white synthetic volume is the new powerful image of the Stedelijk Museum.

Besides the entrance, a museum shop and the restaurant with terrace are situated in the transparent addition on ground level. Below the square are among others, a knowledge centre, a library and a large exhibition hall of 1100 m2. From this lowest level in the building it is possible to move to a new exhibition hall in the floating volume level. Via two escalators in an enclosed "tube", straight through the new entrance hall, the two exhibition areas are connected. This way the visitor crosses the entrance area without leaving the exhibition route and without being distracted by the public functions; visitors remain in the museum atmosphere.

The detailing and color on the inside of the old and new buildings is in alignment, making the explicit contrast between the old building and the new building barely noticeable when walking through the museum. The Weissman building is reinstated in its former glory as it embarks on a new life, facing Museumplein, under one roof with the new addition.


Client
City of Amsterdam
Architect
Benthem Crouwel Architekten

Gross floor area

26.500 m²
Start design
2004
Start construction
2007
Completion
2012
Photos
Jannes Linders